Čas na jedlo: čokoládový puding z avokáda a banánové muffiny


ČAS NA JEDLO! 2 /respektíve 3/ chutné sladké recepty!
Tento článok som začala písať o polnoci. Napokon som ale padla polomŕtva do postele a pri predsave, koľko učenia ma dnes čaká, som myslela, že ho ani nedopíšem. ALE! Je pol dvanástej dnešného dňa, ja som si stihla prejsť biolu na utorňajší test, informatiku na zajtrajší, prepísala som niekoľko programov a dokonca som sa donútila aj prečítať si slovenčinu. Takže áno, môžem na chvíľku vypnúť a venovať sa článku!

Tak teda, konečne som sa rozhodla zdieľať pár receptov, ktorým som absolútne podľahla, a nie len ja, ale aj naša rodinka a moje kamarátky.
V prvom rade: milujem svoje kamarátky! Čokoľvek napečené im donesiem do školy, zjedia to a ešte ma pochvália! Dokonca im chutia aj moje škorickové osie hniezda, na ktorých musím výrazne zamakať, kým vám budem schopná predložiť recept, ktorý naozaj funguje tak, ako má.
Moja mamka je ďalšia z tých, ktorí zjedia čokoľvek im dám. Môj otec, naopak, neje sladké, ale pri mne robí výnimku a poctivo ochutnáva a dokonca mu aj chutí!

Nuž a keďže všetky tieto recepty prešli testom kvality, môžem ich spokojne ponúknuť aj vám. Sú to fakt výborné dezerty! A čo majú spoločné? Do všetkých z nich idú banány! A arašidové maslo! :) 
Dnes vám teda predstavím moje nové srdcovky. A ako bonus: na konci nájdete aj recept na jednoduchú vegánsku zmrzlinu.

Let's eat!


1. Čokoládový puding z avokáda
Väčšina z nás vyrástla na čokoládovom BB pudingu, pravda? 
U mňa z časti áno, z časti nie. Keď som bola v škôlke, zistili mi alergiu na laktózu, takže všetky mliečne výrobky, ale najmä pudingy a čokoládka (túto stratu som vnímala najsilnejšie!) šli bokom. A tak zatiaľ čo iné deti v škôlke papali na olovrant čokoládový puding, malá Saška obhrýzala suchý chlieb a ticho závidela. Po roku alebo viac trápenia sa ukázalo, že slovenské zdravotníctvo je na tom fakt mizerne, a mne, skrátka a dobre, nič nie je.

Možno za to môže práve toto obdobie, keď som nemohla mlieko, hoci ho deti v tom čase pijú ostošesť, že som si ho nikdy neobľúbila a že teraz, ako dospelá ho nahrádzam rastlinnými variantami. Tie ma zatiaľ neomrzeli, a hoci nie som veľký fanúšik sóje, také ryžové či ovsené si dám kedykoľvek!

Tým chcem ale povedať to, že ak by moji rodičia vtedy dávno vedeli, že puding sa dá robiť aj bez mlieka, bez pudingového prášku a v zdravej ovocnej verzií, určite by mi ho spravili, aby som nebola ukrivdená voči ostatným deťom. 
Tento puding má navyše, u nás doma, skvelú funkciu: uzmierovaciu. Raz sa so mnou mamka dva dni nerozprávala (a to je na dve hrozne utárané ženské, ktoré spolu žijú, veľmi dlhá doba!), ale len čo som urobila tento puding a ochutnala ho, hnev ju prešiel.

Takže ak hľadáte chutnú, bezlaktózovú (či vegánsku) variantu pudingu vďaka ktorej si nepochybne získate svoje okolie, skúste tento recept!

Čo teda budeme potrebovať?
na 3 mištičky avokádového pudingu potrebujeme:
  • 1 zrelé avokádo
  • 1 zrelý až prezretý banán
  • lyžicu arašidového masla
  • sladidlo (javorový sirup alebo, ak nie ste vegáni, kľudne med!, prípadne pridajte ďatle)
  • pohár rastlinného mlieka
  • kakao (NIE Granko!)
Ako na to?
Avokádo vyškrabte do  blenderu (ak nie je, použite mixér alebo čokoľvek podobné) lyžičkou. Nakrájajte banán (ak pridávate ďatle, pridajte už aj tie) a prisypte ho ku avokádu. Pridajte arašidové maslo a zalejte to malým množtvom mlieka. Dosypte kakao a mixujte, kým sa všetko nezmení na hustý hnedý krém. Ak sa vám hmota zdá veľmi tuhá, dolejte mlieko. Ak je hmota priveľmi avokádovo zelená, prisypte kakao (ja začínam vždy 1 lyžičkou a postupne, ak je to treba, pridávam). Nakoniec pridajte med/sirup a ešte niekoľko krát premixujte.
Odporúčam nechať puding trošku vychladiť a potom pred podávaním pomiešať.
My si ho dávame s piškótkami.
Odporúčanie na záver: uvedomte si, že avokádo obsahuje pomerne dosť tukov. sú to tzv. zdravé tuky, takže je fajn ich príjmať a zahrnúť do stravy, ale treba si uvedomiť, že takýto puding sa nehodí ako dezert po dvojchodovej večeri. skôr ho odporúčam ako olovrant či desiatu :)

2. Banánové muffiny
Vyskúšala som už veľa receptov na muffiny. Som veľký fanúšik ovsených muffinov s domácim lekvárom, ale aj klasickej čokoládovej varianty. Čo mi pripomína, že si niečo z toho zrejme v najbližších dňoch urobím, aby som sa nezbláznila zo školy.
Ale ani ovsené, ani klasické muffiny ma však neočarili tak, ako tieto banánové.
Ako dôkaz, že sú fakt chutné vám uvediem príklad: moja kamarátka má alergiu na banán a vždy jej po banánoch býva zle. Napriek tomu, nevie odolať a ochutnáva aj jedlá, v ktorých sú (najmä preto, aby zistila ako VEĽMI jej bude zle). Prvý deň keď som muffinky priniesla, ochutnala ich - a druhý deň si napriek alergii ešte jeden poprosila.
Sú vláčne, nadýchané, sladké... a banánové. A s čokoládou!
Čo potrebujeme?
  • 2 banány, zrelé až prezreté (alebo 1 a pol väčšieho banánu)
  • cca 140 gramov špaldovej múky (alebo polohrubej klasickej, ak chcete)
  • 2 vajcia
  • cca 100-120 gramov masla (plus ešte trošku naviac, na vymastenie formy. ak pečiete vo forme!)
  • cukor
  • kypriaci prášok
  • kvalitnú horkú čokoládu :)
  • škoricu
  • (a ak chcete, tak aj trošku arašidového masla! cca lyžicu.)

Čo sa množstva cukru týka: ja som pracovala s hnedým cukrom a nedala som viac ako 40 gramov. Napriek tomu bol koláč sladký až-až. Ak máte pocit, že vám ho treba viac, pridajte. Bežne v receptoch nájdete čísla okolo 100 gramov a viac. Ja sa snažím jesť čo najmenej cukru, preto tak nízke číslo - plus, moje banány boli fakt sladunké!
 
Pomery udávam v cca z toho dôvodu, že sami uvidíte, čo si vaše cesto pýta! 

A postup?
Banány v miske roztlačíme vidličkou na kašu. V druhej miske zmiešame múku, vajcia, roztopené maslo, cca lyžicu prášku do pečiva a cukor. Potom pridáme banány a miešame, kým nám z toho všekého nevznikne cesto. Prisypeme trochu škorice, podľa chuti, prípadne pridáme arašidové maslo.
Rúru si dáme vyhriať na 180 stupňov a kým sa vyhreje, nalámeme alebo nasekáme čokoládu na malé kúsky. Ak chcete mať muffinky čokoládovejšie, dajte jej viac, ak chcete mať čokoládu len občas, ako také drobné prekvapko, pridajte jej menej (ale všetci vieme, že jej tam chceme veeeeeľa!). Napokon kúsky čokolády primiešajte do cesta a rovnomerne naplňte formu (vymastenú maslom) alebo košíčky. My sme mali z tejto dávky 12 muffinov.
Pečte približne 20 minút.
Po vybratí z rúry ich nechajte chvíľku postáť (minútku, dve...) a potom ich vyberte z formy!

A napokon prichádza spomínaný bonus!

3. Vegánska banánová "zmrzlina" z 2 ingrediencií
Tak, ako puding, aj táto dobrota sa v našej rodine stihla stať hitovkou, ktorú si mamka pýta. Je jednoduchá, rýchla, chutná. Je vegánska, neobsahuje cukor. Je to zmrzlina a pritom nie je. Navyše neobsahuje mlieko (rastlinné ani klasické!) a jej príprava trvá krátko.

Čo budeme potrebovať?
  • Aspoň 2 zmrznuté zrelé banány (odporúčam nechať v mraničke aspoň na také 2 hodinky pred prípravou. Môj blender ich viac zmrznuté nerozmieša, takže napokon dávam mraziť ešte aj zmrzlinu ako celok)
  • 2 lyžice arašidového masla.
Tieto 2 ingrediencie hodíme do blenderu a mixujeme, až kým nezískame hladký, studený krém. Ak ste pracovali so zmrznutými banánmi, môže sa vám zdať dosť studený a môžete ho rovno jesť! Ak máte pocit, že je to málo studené, odporúčam naplniť mištičky a strčiť ich do mrazničky ešte na hodinku, dve.
Napokon stačí vziať lyžičku a pustiť sa do toho! Prípadne doplniť posekanými orieškami či mandľami... každému podľa chuti :) 


Dobrú chuť!

Verím, že článok u vás vyvolal zvýšenú produkciu slín! U mňa rozhodne, ale už som sa rozhodla: po obede si urobím palacinky. Ach to bude dobrééé... ale dovtedy ma ešte čaká učenie a cvičenie. Ach toľko mučenia naraz! :D 
A to sa vraví, že v nedeľu sa má oddychovať. Prosím, povedzte to mojim profesorkám! 
Tu sa teda dnes moja cesta blogom končí, pretože, či chcem, alebo nie, musím sa ísť učiť. Ale ak vy nemáte nič lepšie na práci, urobte si radosť niektorým z týchto chutných dezertov. Ak k nim máte akékoľvek otázky, nezrovnalosti alebo ich vyskúšate a chcete sa mi pochváliť, napíšte mi o tom! :) 

Prajem vám pekný zvyšok víkendu!

Comments

  1. Sakra, mňam, miluji věci s čokoládou! Teď jsem na ní dostala chuť :D ♥

    Mimochodem děkuji za komentář ! To je mi líto, že jsi musela přestat s ježděním :/ .. Ale tak zase se k tomu jednou určitě dostaneš! Spřátelíme? :)

    ReplyDelete
  2. Aha :D :D Nevadí, kdyžtak napiš:)

    ReplyDelete
  3. musim se přiznat, že avokádo jsem asi ještě nikdy neměla :D ale vypadá to moc dobře! nejdříve určitě vyzkouším tu zmrzlinu a muffiny :3 miluju je

    ReplyDelete
  4. S avokádem má dobré zkušenosti....ale jen s něčím, samotný nene :D Akorát má první zkušenost byla taková, co mi to mamka koupila za sajrajt, kterej se dá pomalu roztírat na chleba. A mamka se mi vysmála, že jsem si avokádo spletla s mangem :D

    ReplyDelete
  5. Avokádo jsem nikdy nejedla, ale po přečtění článku i něm, a o všech receptech, silně uvažuju. Nejvíc mě lákají ty muffiny. Miluju muffiny na všechny způsoby. :3

    To, že by se mělo v neděli odpočívat, už tak uplně neplatí. :D Letos mi příjde, že učitelé ani nevědí, co to odpočinek je. Taky mám učení nad hlavu a nevím, kde začít, nebo zkončit. Maturita, no. :D Však ono to jednou skončí.

    ReplyDelete
  6. V prvom rade musím pochváliť tie fotky, strašne sa mi páčia, celé sú proste dobré! :D
    Keby tam nebolo to avokádo, ajaj. Neviem sa s ním akosi pobiť, bojím sa takýchto "exotických" vecí. Inak všetko, kde sú banány je proste mňam a dovidenia všetci, je to moje. :D Banánovo čokoládové muffiny som upiekla mojim spolužiakom do triedy miesto cukríkov. Veľmi podobný recept, akurát ja som lenivá a mojou mierkou sú preto hrnčeky. :D
    A túto zmrzlinu som robila aj ja. Ale v podstate môj recept bol len rozmixovať zmrznutý banán, čiže žiaden hit. Skúsim to arašidové maslo....vďaka za tip! :D

    ReplyDelete
  7. páni :O jsi opravdu šikovná.. a všechno vypadá opravdu moc dobře... :)

    ReplyDelete
  8. Jéé roz-kliknu a koukám samé dobroty :-)) a k tomu ještě zdravé, to musím někdy vyzkoušet ;-)) Vidím, že se s tím pereš zdatně a blogger rychle ovládáš, moc hezké ;-) (S pozdravem Lenna68.blog.cz)

    ReplyDelete
  9. Oh tú škôlku ani nespomínaj. Mne zistili celiakiu (ktorú som nakoniec ani nemala(?)) a tiež kým druhé deti jedli koláče, torty... som len smutne sedela a ticho závidela. Aby som prešla k receptom. Rozhodne ich vyskúšam, vyzerajú byť, že by som ich mola zvládnuť aj s mojimi kuchárskymi "schopnosťami" :D

    http://lovelysilverangel.blogspot.sk/

    ReplyDelete
  10. Foodporn :) :)
    Musím uznať, že pudingy s avokádom sú tie najlepšie. A to by najskôr nikto nepovedal, že z toho zeleného ovocia sa dájú robiť zázraky.
    Banániky v koláčoch/zákuskoch/muffinách priam zbožňujem. Ale pamätám si, keď som robila svoje prvé banánové muffiny, boli trochu gumové, ale chuť úžasná :D Takže myslím, že tvoje recept vyskúšam a bude stopro lepší ako ten môj.

    Teším sa na ďalší článok o jedle :3 Ľúbim zdravé jedlo, zvlášť zdravšie obdoby nezdravých jedál.

    ReplyDelete
  11. Wau! Perfektne spracovane recepty! Keby mam doma to avokado,tak to skusim :)

    Orlling.blogspot.sk

    ReplyDelete
  12. Aj mňa tvoj komentár potešil. :3 A čo mám nove? Čakám na prvú výplatu, hehe.
    No a v Tatrách nebolo až tak rozprávkovo, z celého tripu mám AŽ 1 FOTKU. Hrozné počasie, hrozná hmla, ale v iný deň sme tak nejako nemohli "skĺbiť" náš voľný čas. Viac o tom snáď v článku, ktorý idem dnes aspoň rozpísať :D
    My sme mali cuky luky na študentskom plese.. moje dve spolužiačky to zahrali na jednotku. Ja som mala zas na starosti tombolu s ďalšími 3 spolužiačkami. Trochu to nevyšlo, ale našťastie si nikto nič nevšimol.

    ReplyDelete
  13. Na vodičák šetrím. Ale to mi už chýba len 100 eur. A zvyšok miniem na oblečenie, zo dve knihy a chcem si kúpiť aj hodinky :3 Skromné plány.
    Tip na skvelú cukráreň sa vždy zíde ;)

    ReplyDelete
  14. Oooooh, to vypadá tak zatraceně luxusně ♥

    ReplyDelete
  15. Já miluji mléko! ♥ nedokážu si představit, že bych ho nesměla :( takže já se držím těch pudinků z prášku no :D Avokádo… no nikdy jsem ho nezkoušela, nevím, jak chutná :D recept je to ale moc zajímavý. Muffiny mám ráda, když jsou třeba z normálního těsta, ale přidají se tam jahody :3 pak je to skvostné ^^ a k té zmrzlině - to by mě teda vůbec nenapadlo! Rozhodně to někdy vyzkouším, akorát…musí tam být nutně arašídové máslo? Co jiného by se tam dalo ještě dát? :)

    ReplyDelete
  16. Ďakujem za koemnatár pri článku. Ako sa vraví koľko ľudí, toľko chuti. :) Mňa také tie výzvy bavia, majú v sebe istú kreativitu, nuž ako vravíš súčastne aj diktujú o čom písať.
    K tvojmu receptu. Tie muffiny sú na zjedenie! Milujem muffiny aj ich niekedy robím, ale iba podľa návodu a obale od Dr. Oetkera. :D :D Snáď raz zvládnem upiecť tieto chutné muffiny podľa tvojto receptu. :)

    ReplyDelete
  17. Ten první recept mě velmi zaujal, čokoláda a avokádo? To by mě asi nikdy nenapadlo :) asi někdy zkusím.
    goodmoda.blog.cz

    ReplyDelete
  18. Pudink nejím, avokádo už v životě nestrčím do pusy a banán raději sním v jeho původní podobě.. jo, je to se mnou těžké. :D :D Ale do těch muffinů bych se nechala ukecat :3
    Jinak moc děkuji za komentář ohledně fretky. :) Uvažuji o ní víc do budoucna, protože miluji potkany, ale velmi trpí na nádory, což mě nutí popřemýšlet o jiném zvířátku. :/ Vím, že hromadu věcí si mohu zjistit na internetu, ale fajn se zeptat přímo někoho, kdo má se zvířátkem zkušenosti. :) Ještě by mě zajímalo, zda fretky hodně trpí na nějakou nemoc..? A všichni mi říkají, že smrdí.. jak strašné to je? :D :D Moc děkuji za odpovědi, jsi velmi milá. :* :)

    ReplyDelete
  19. ďakujem za skvelé recepty, ktoré ako antitalent na varenie určite zvládnem a čo najskôr si ich urobím! :) a fakt krásne si ich nafotila!

    ReplyDelete
  20. Skvelé recepty a určite by som kopu z nich aj vyskúšala, ale nejem banány. Prečo, to sa ma nepýtaj, sama neviem. Občas si jeden dám, ale ... vlastne ani neviem kedy naposledy som banán jedla. V jedle som občas dosť preberavá a banány, to skrátka nie je moje.
    Ale je fajn, že sa vo voľnom čase venuješ aj vareniu/pečeniu a že ťa to baví. Láska k jednu je jedna z tých najkrajších (a neviem odkiaľ to mám, asi som to niekde čítala či počula) a vždy je dobré ak vedia ľudia variť a u ženy sa to cení dvojnásobne, ak nie trojnásobne!

    Dnes som zavítala na tvoj starý blog na blog.cz a už som sa zľakla, že si s blogovaním skončila úplne, našťastie som tam našla odkaz na tvoj nový blog a sľubujem, že vždy keď budem aktívna, tak ho navštívim a zanechám komentár!

    P.S.: Fotky samozrejme skvelé, hlavne tá hlavná/prvá :)
    (kacenka197.blog.cz)

    ReplyDelete
  21. Tak z teba je teda poriadny kuchtík!! :D
    Všetky recepty sú megachutné, teda tak aspoň vyzerajú :D
    Aby som sa pridala pri zdieľaní tráum z detstva, ja som nemohla an mlieko ani múku (laktózová intolerancia a celiakia) do cca 6-7 rokov takže som to mala zaujímavé. Teraz to majú deti čo tým to trpia jednoduchšie, keďže je zdravý lifestyle trendy a všade sa už dá všetko kúpiť ale keď som bola malá museli sme chlebík a podobné srandy objednávať z nejakej špeciálnej predajne a pamätám si ako nám chodil poštou...
    Všetky tieto parametre sa mi ale upravili v staršom veku a teraz som fanušík mlieka, alebo skôr výrobkov z neho až až :D

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular Posts