Fotografie: Auschwitz, Zakopane, Tatry

Je pre mňa už tak trochu typické, že sa odmlčím na dlhú dobu aby som sa potom ozvala so siahodlhým článkom. 
Tak teda, vitajte!

Na svoju obranu, musím povedať, že ma zaťažovali prihlášky na výšky, maturity, a že krásne počasie ma málokedy udrží doma. Ani na sviatky som neostala doma. Veľkú Noc som strávila s rodičmi v Poľsku. Ako teda vidíte, času na písanie mi veľa neostávalo. Kto sleduje môj instagram vie, alebo tuší, ako sa mám, čo robím, že žijem a ako... Ale či už ma sledujete alebo aj nie, pokúsim sa vám všetkým zhrnúť naše Poľské dobrodružstvo - samozrejme, vo fotografiách.

Bývali sme v mestečku Zakopane, inak veľmi pekné mesto so skvelými reštauráciami (pri myšlienke na poľské pirohy sa oblizujem a súčasne mi je zle haha), pekným výhľadom na Tatry, mizernými šoférmi, nadmerným množstvom kruhových objazdov a tak. Pobehali sme teda, krížom - krážom celé mesto. Okrem toho sme navštívili koncentračné tábory Osvienčim a Brezinka  (historka: mamka telefonuje, kým ja šoférujem. hovorí kolegyni: "Hej dobre sa tu máme, akurát nás Saška vezie do Osvienčimu!" -Saška samozrejem facepalmuje za volantom pretože, preboha mami, to ale vyznelo!) . 

A tak je mojou dnešnou úlohou previesť vás krásami Poľska, Tatier slovenských aj poľských, ale aj hrôzami koncentračných táborov... Nebudem vám rozprávať príbehy, aké sa tam rozprávajú- bola som tam druhý krát, a s iným sprievodcom si vypočujete iné veci...je to príšerné, ale fascinujúce. Čoho je človek schopný. Len človek - ako povedala jedna pani - LEN človek. Nik iný. - Nechám prehovoriť len fotografie.

Fotografie nasledujú v chronologickom poradí ako boli robené, takže Tatry-Zakopane-Osvienčim-Gubalowka-Tatry.
Nech sa páči.

(dobre klamala som o chronolickom poradí. zjavne.
systém mi túto fotku hodil ako prvú. a ja som lenivá ju presúvať prepáčte)

 Prvý pohľad na Tatry z poľskej strany! Juuj ešte ich bude!
 
 Dovoľte mi povedať....NENÁVIDÍM KLAUNOV!

KONCENTRAČNÝ TÁBOR: OSVIENČIM (AUSCHWITZ)


Funny thing a.k.a. not funny at all: vidíte tú rozmazanú šmuhu v ľavo na fotke?
Celá (opakujem celá!) fotografie je ostrá, až na tento jediný úsek. A nie, objektív som špinavý na 100 percent nemala. 
Či už veríte, že je to náhoda, alebo, ako mnohí ľudia veríte, že v Osvienčime ostali duše ľudí, ktorí tam trpeli (čomu by som sa nedivila)  -alebo si myslíte, že mi hrabe a som skrátka neporiadna, dovoľujem si vás na tento fakt upozorniť.
Bolo zaujímavé to zistiť a ukázať kamarátom a rodičom, že aha čo sa mi stalo na fotke. Zaujímavé názory si človek na to vypočuje, teorie, také, pri ktorých sa uškrnie aj také, kedy som mala chuť schovať sa pod stôl a vystrašila som samú seba. Takže: mávnite rukou, alebo filozofujte.

Ďalšia funny thing: okno (to v strede), pravá strana horná časť. 
Ja zastávam názor, že je to len strom ale - povedzte vy.

BREZINKA

 
Na pamiatku mužov, žien a detí, obetí nacistickej genocídy. Tu leží ich prach. Nech ich duše odpočívajú v pokoji.

A s5 do krajšieho sveta...
Ďalší klaun. Nightmares.
Neviem, prečo sa ich bojím a nemám ich rada. Ani v cirkuse som nikdy nebola.
 A už sme boli hore na Gubalowke a fotilo sa o 106 lebo výhľad ľudia, tam bol dokonalý!
A jéminé koľko snehu tam ešte bolo! Normálne sa mi podarilo zapadnúť do záveja..závejčeka. Ale aj tak.


 Túto fotku volám : Sex na dedine.
Lebo tie husy mi pripomínajú tie 4 zo Sexu v meste.
Mimochodom husy sú odporné vtáky. Napadli nás. Do vankúšov s nimi.

 Kvôli tejto fotke a nasledujúcim fotkám krokusov som TAKMER platila svoju prvú pokutu! Zastavila som na zákaze zastavenia (hups). Ale našťastie sa mi to prepieklo. God bless mamka (vykecala to, šikovnica).
 Čakateľ.
Čakal pred kostolom, ktovie na čo a na koho. A či sa dočkal.

Je pravdou, že za tých pár dní som navštívila viac kostolov než navštívim za rok.

A viete aké bolo moje prvé jedlo, keď sme sa vrátili?
Ovsená kaša!
Pretože práve tá mi najviac chýbala!



Tak, to by bolo pre dnešok všetko!
Je pravda, že mám veľa vecí nových, a rada by som vám konečne napísala aj čo-to o škole, mature, VŠ a tak..a. v hlave mi leží aj jeden zaujímavý knižný článok... problém je nájsť si čas, kedy to všetko spísať.
Pokúsim sa to ale napraviť (hoci to sľubujem často...) a ozvať sa.
Zatiaľ poviem len toto:
Dúfam, že sa vám fotky páčili a prajem vám krásny deň a týždeň! :)

Comments

  1. Moc mě uchvátila třetí fotka odspoda z Osvětimi, než začínají fotky z Březinky. Fotky na takový způsob zbožňuji! I když tedy… bohužel i z takových míst… musím říct, že je opravdu překrásná! Co se týče té šmouhy…fuuha, no je to zvláštní.
    Já v Osvětimi byla na školním výletě v 9. třídě. Teď po víc jak 5 ti letech se tam znovu vracím a opět se školou. Doufám, že to bude lepší. Jelikož první návštěva mi moc nedala, vůbec jsem se tam necítila špatně … prostě pro mě úplně normální místo, víc mě děsily knihy a filmy o Osvětimi, ale když jsem tam byla, tak prostě nic… ale pdávám to za vinu spolužákům, kteří to prostě neuměli vzít vážně a taky našemu průvodci, kterému jediné, co jsem v té vysílačce rozuměla bylo - nemíchejte se s ostatními skupinami! Už musíme jít! Jsme všichni?! … takže asi tak no :/
    Jinak rozhovor mamky v autě, no to jsem se nasmála :D
    Musím ti znovu oznámit, jak bezmezně miluju tvé fotky! Jak to děláš? Já to nepochopím, ale to bude tím, že někomu je prostě dán větší talent! Ty mám na focení a páni, vážně krása. Do budoucna by to chtělo nějakou výštavu Sašo! :D
    Nikdy jsem netušila, že za život poznám tak moc lidí, kteří se bojí klaunů! o.O No co se dá dělat… já se třeba bojím jezdit na koni :D xDD
    Mě se fotky moc líbily (že se vůbec ptáš!!) a ten článek o knihách… sem s ním!! :D

    ReplyDelete
  2. Opäť mi neostáva iné ako pochváliť fotky. :) Pri každej z nich som sa musela na nejakú chvíľu zastaviť a vychutnať si tú atmosféru, ktorá z nich sála. :)
    V Osvienčime som doteraz nikdy nebola, ale vždy ma toto miesto lákalo a desilo zároveň. Ale jedného dňa by som sa tam aj napriek tomu chcela ísť pozrieť. :)
    Inak najprv som na tom strome nič nevidela, až po zväčšení som to zbadala a teda riadne ma to vydesilo. :D Hneď som radšej šla na ďalšiu fotku. :D

    ReplyDelete
  3. já musím říci, že fotíš naprosto úchvatně! Miluji tvoje fotografie! Já sice nebyla v Osvětimi, ale byla jsem v Terezíně a musím říci, že to na mě zanechalo opravdu silný dojem...

    ReplyDelete
  4. Krasne fotky. Ta rozmazana skrvrnka je vskutku k zamysleni. :)

    ReplyDelete
  5. Všetky fotky úžasné, najmä tie z interierov sú také atmosferické! :D
    Tie Osvienčimovské konkrétne, úplne podtrhujú tú smutnú atmosféru.

    http://willieho-skaza.blog.cz/

    ReplyDelete
  6. Ahoj, tuhle zprávu posílám všem svým stávajícím SB. Hodně dlouho jsem tu nebyla a hodně se toho změnilo. Chci začít od znovu a proto vás obíhám s odkazem na tento článek: http://scratilove.blog.cz/1606/novy-zacatek kde je důležité info a můžete se rozhodnout, zda chcete být stále SB nebo ne.
    Aurel (Scrat) (scratilove.blog.cz)

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular Posts