Recept na domácu GRANOLU



Zvykla som byť osobou, ktorá nikdy neraňajkovala. Nie že by som na to nemala čas, ale z raňajok mi bolo vždy zle. Prevracal sa mi žalúdok a nebola som schopná vypiť ani šálku čaju. U nás v rodine vlastne nikto neraňajkoval, až na víkendy. Potom sa otec dal na raňajky a ja som sa rozhodla pridať. Väčšinou som jedla kúpené cereálie alebo cornflakes s mliekom, nejaký sladký jogurt a podobne.
V súčastnosti sa snažím toto všetko nahradzovať zdravšími variantami týchto jedál - biely jogurt (vymixovaný s banánom fakt odporúčam!), ovsené vločky, sojové mlieko miesto živočíšneho, pšeno, tvaroh... a po novom aj domáca granola.

Granolu tvoria najmä ovsené vločky, orechy, rôzne semiačka a pod. - to všetko upečené do chrumkava a - voilá. Vynikajúce s jogurtom, mliekom, s čerstvým ovocím alebo len tak. Svojou chuťou ale aj formou pripomína musli z obchodu (napríklad tie od Emca) a dnes sa dá už bežne kúpiť...

Prečo si ju ale napriek tomu urobiť sami? 
V prvom rade: žiadne éčka. Ako osoba ktorá sa stravovala asi dva-tri roky bez éčiek (áno dá sa to, o tom možno inokedy) a stále si kontroluje zloženie potravín a účinky éčok, ktoré v nich sú, vám môžem povedať : takmer nič nie je bez éčok, len ak si to sami vyrobíte, a ani vtedy to nemusí byť sto percentne bez nich (napr. chlieb si upečiete sami a nepridáte do neho žiadne kypriace látky či konzervanty, no už aj v múke nájdete prídavné látky)
V druhom rade: žiadny cukor - alebo aspoň prehľad KOĽKO cukru to, čo jete skutočne obsahuje. Všimli ste si niekedy zloženie potravín? blablabla,cukor,blalblbla... žiadne presné číslo.
Ako ďalší dôvod vám môžem uviesť fakt, že si do nej môžete dať čo len chcete a koľko toho chcete (takže keď vyjete vrch na konci vám stále ostane aj nejaké ovocie a nie len smietky).

Ak ste sa teda rozhodli vyskúšať vyrobiť vlastnú granolu, tak vám ponúkam svoju verziu ako na to:)


INGREDIENCIE
  • cca 230 gramov ovsených vločiek (ja som robila s cca 160, tak som potom znížila aj ostatné hodnoty)
  • 40 gramov kokosu
  • 2 lyžice olivového oleja (alebo iného, ideálne kokosového, prípadne jednu lyžicu nahradiť arašidovým maslom)
  • 1 banán
  • korenie - perníkové, alebo mix. ktorý vám pripadá aromaticky správny - u mňa to bola škorica a muškátový oriešok
  • 1-3 lyžice sladidla - med alebo javorový sirup 
  • 1 lyžica citrónovej šťavy
  • semiačka, orechy, sušené ovocie

POSTUP
Rúru predhrejte na 150 stupňov celzia.

V miske rozmixujte banán, olej, sladidlo a citrónovú šťavu. Zvoľte väčšiu misku, lebo k tejto zmeske prisypete vločky, kokos, korenie, semiačka a orechy. Ja som volila mandle a lieskovce, zo semiačok ľanové a tekvicové. Množstvo závisí na vás. Poriadne premiešame.

Zmes ktorá nám vznikla dáme na plech vystlaný papierom na pečenie a poriadne rozložíme po celom plechu. Mali by nám vzniknúť také väčšie, menšie, drobné hrudky a pod, celé sa to zdá byť sypké :)

Pečieme okolo 20-30 minút, ale nedajte sa zmiasť a kľudne doprajte granole aj viac času, moja ostala v rúre cca 45 minút. Počas pečenia ju parkrát premiešajte.

Po upečení do granoly primiešajte sušené ovocie a hotovo! Dobrú chuť :)


Ak sa tento recept odvážite vyskúšať, držím vám palce, dajte vedieť, ako ste dopadli :) Oplatí sa, je to naozaj chutná rýchlovka, ktorá vám fantasticky prevonia kuchyňu! A je radosť si na raňajky dopriať niečo, čo ste vytvorili sami.

Pekný zvyšok večera a -  ešte raz dobrú chuť.

Comments

  1. Tak priznám sa granolu som si už raz skúšala robiť ale akosi mi nevyšla :D Asi som ju málo piekla :)
    Ak sa dostanem k mixéru, t.j. domov tak možno vyskúšam aj tvoj recept :D Hádam to na druhý pokus lepšie dopadne :D
    http://janeismystery.blogspot.sk/
    http://willieho-skaza.blog.cz/

    ReplyDelete
  2. Hmm, mňam. Keď som fotku uvidela prvýkrát - a to na instagrame, hneď som na tvoju granolu dostala chuť :D Naozaj súhlasím, že doma upečené, uvarené, vyrobené...veci sú tie najlepšie. Napríklad aj pizze z pizzérie mi prídu odporné. Pizzu jem jedine domácu. Súhlasím, že biely jogurt s banánom je vynikajúci. Zhodou náhod som dnes niečo také mala na raňajky :)
    Uži si víkend. Teším sa na ďalší článok a sorry za to, že sa ozývam až dnes.

    ReplyDelete
  3. Ok, vyskúšané :D A je fakt skvelá aj keď som ju málinko viac pripiekla :D
    Čakám ďalšie články skoro tak ma nesklam Saša! :D :D
    http://janeismystery.blogspot.sk/
    http://willieho-skaza.blog.cz/
    (omg sa cítim ako stalker, že som tu zase)

    ReplyDelete
  4. Já vždycky nechápala, jak někdo nemůže snídat. jak se říká, že snídaně je základ dne, u mě to tak je. Jak se nenajím, tam je mi blbě :D … moc ráda snídám ovesné vločky, ale na to müsli tak moc nejsem, to vždy jedla převážně sestra :D ale když koukám na všechny ty fotky, tak mám chuť se do toho pustit… i když moje kulinářské umění… a ještě co se týká trouby… no :D :D ale kdo ví, možná se k tomu opravdu odhodlám a tvůj recept použiju, jak jo, tak ti dám určitě vědět, jak se mi to podařilo :)

    ReplyDelete

Post a Comment